Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
>>>SpLaSh<&lt
BANLI ÜYE
BANLI ÜYE
>>>SpLaSh<&lt


Erkek
Yengeç Sıçan
Mesaj Sayısı : 153
Doğum tarihi : 16/07/96
Yaş : 27
Kayıt tarihi : 21/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyC.tesi Mart 14, 2009 9:23 pm

Çoğu aile,çocuğunu sevindirmek için ve oyalansınlar diye, bakımı en kolay olduğuna inandıkları muhabbet kuşlarını tercih ederler..
Bu kuşlar kısa süre sonunda mutsuz ve hüzünlü olurlar,çünkü çocukların onlara olan ilgisi çabuk geçer!
Bu durumdaki aileler çocuklarına, bu kuşu edinmeden önce onların yaşamları hakkında hikayeler anlatmalı,bilgiler vermelidir diye düşünüyoruz..
Örneğin,çocuklarını nasıl besleyip-büyüttükleri,eşleriyle ölünceye kadar nasıl birlikte yaşadıkları,nelerden korktukları,kendilerine alışması ve konuşmayı öğrenmesi için nasıl yaklaşmak gerektiği vb..
Yedi yaşına kadar olan çocuklara,kuşa her gün bir kez yem vermesi için izin verilebilir ve çocuğunuzun onunla iletişim kurması,o'nu sahiplenerek bakımını üstlendiği duygusu için,sorumluluk alması açısından son derece doğru bir davranış olacaktır..
On yaşına kadar olan çocuklar,muhabbet kuşları için yem satın alabilir ve kendi harçlıklarından biriktirerek onun için oyuncak satın alabilir.Günlük su ve yem verilmesi ve kafes temizliğine yardımcı olmalarına izin verilebilir..
On yaşın üzerindeki çocuklar,kuşlarıyla direkt olarak ilgilenebilirler.Çocukların kuşlarıyla sürekli olarak konuşmalarına izin verilmeli,bu durum yadırganmamalıdır..Onlardan kuşları hakkında bilgi istenmeli,o'nun en çok hangi oyuncaklarıyla oynamayı sevdiği,gün içinde nasıl davrandığı ve alışkanlıkları hakkında bilgi istenmelidir.Böylece çocuğunuz o'nu sürekli olarak izleyecek,öğrenmeye çalışacak,muhabbet kuşunuzda bu zararsız takipten mutlu olacaktır..
Muhabbet kuşları,olayın direk içinde olmak isterler.Son derece ilgili,kolay öğrenebilen,akıllı kuşlardır!Kendi ailelerinin içinde olup paylaşmak isterler..

KAFES YERİ SEÇİMİNDE ÖNEMLİ DETAYLAR
1-Kuş kafesi,yetişkin bir insanın yüzünü görebilecek yükseklikte olmalıdır.Bu,kuşa güven hissi verir,alçak yerler onu korkutur ve kafasının üstündeki bir hareketi saldırı olarak algılayabileceğinden hırçınlaşır..
2-Kafesin bulunduğu yer aydınlık,güneş ışığını direkt almayan bir yerde olmalıdır.
3-Kafes,sürekli açılıp-kapanan bir kapı yada camın karşısında olmamalıdır,kuşlar hafif de olsa cereyandan çok çabuk etkilenirler..
4-Muhabbet kuşları için en kötü seçim mutfaktır!Yemeklerin buharı,kapağı açık tencereler büyük tehlike oluşturur..
5-Kafesin yer seçiminde çocuk odaları da doğru değildir.Çünkü çocuklar okula gittiklerinde orası bütün gün boş kalacak ve muhabbet kuşunuz çok yalnız ve mutsuz olacaktır!

ELE ALIŞTIRMA ÇALIŞMALARI
Muhabbet kuşları karanlıkta görmezler,fakat bu durumdan dolayı çok da hassas,tedirgin ve tepkili olurlar!Kuşunuzu alırken insana alışkın yada 3 aylığa kadar olmasına özen gösterirseniz,alıştırmak daha kolay olur.
O'nu ilk aldığınızda çocuğunuzla direk baş başa bırakmak yerine,öncelikle yeni ortamına alışması,kafesini tanıması ve kendini güvende hissetmesi için yüksek sesin olmadığı ama etrafında gezip dolaşacağınız bir yere koyarak, kafesin yerini mümkün olduğu kadar bir daha değiştirmemelisiniz!
O'na her zaman küçük sesler çıkartarak yaklaşmalı,asla sessiz yada garip, çok yüksek ve farklı ses tonlarıyla bağırarak yaklaşmamalısınız!
1-Kuşu aldıktan sonraki gün,elinize bir parça yem alarak fısıltılı ince seslerle kapağı açıp onu ürkütmeyen bir hızla elinizi ona doğru yaklaştırıp bekleyin.Bu sırada sabırlı olmanız çok önemlidir,kızıp hamle yaparsanız güvenini kaybedersiniz!
2-Elinizi yaklaştırmaya korkuyorsanız aynı işlemi tünekle deneyebilirsiniz.Tüneği,kuşun göğsüne doğru uzatıp buna konmasına sağlayabilirsiniz.Kuş,dengesini sağlamak ve düşmemek için tüneğe doğru hamle yapacaktır..
3-İlk iki maddeden birinde kısmen başarılı olduktan sonra,ışıkları loş hale getirerek onu parmağınıza yada tünek yardımıyla alıp,omzunuza bırakabilirsiniz!
Bu,sizin kokunuzu tanımasına,ilginizden hoşlanmasına ve zarar görmediği için size güvenmesine yarar ve çok önemli bir adımdır!
4-Parlak,karışık ve tuhaf renkli şapkalar,fularlar,kabarık saçlar onun için karşı koyulamaz bir çekiciliktedir!Bunlardan yararlanmanızda fayda olur..

ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER
1-O'nu asla çamaşır makinesi,bulaşık makinesi gibi yerlerin üzerine kafes ile bırakmayın
2-Kafese yeni bir oyuncak koymadan,dışardan o'na tanıtın
3-Dışarı bıraktığınızda yuvasına koymak için elle yakalamaya çalışmayın o,acıktığında mutlaka yerine dönecektir!Gerekirse 1 gün bekleyin..
4-Ana caddeye yakın motor gürültüsü,yüksek hayvan sesi vb. alan yerlere yakın bulundurmaktan kaçının
5-Mizacını bilmediğiniz,birbirlerini tanımayan avcı grubundan bir hayvanla(örn:kedi)bir odada yalnız bırakılmamalıdır!
6-Özellikle 5 yaş ve altı misafir çocuklarına dikkat edilmeli,misafirler olduğu sırada ve sonrasında yemlik ve suluk,içine konmuş olması muhtemel yabancı maddelere karşı dikkatlice kontrol edilmelidir!

KONUŞMAYI ÖĞRETME DENEMELERİ
Muhabbet kuşları,sahibinin veya çevresindeki sesleri taklit ederek onunla iletişim kurmaya meraklıdır.Daha önce de bahsettiğim gibi,muhabbet kuşları çok akıllıdır.Her gece kendisine aynı saatte ''iyi geceler cici kuş'' diyerek ışığı kapatıp giden sahibine,o uyuyup kaldığında;''iyi geceler cici kuş'' diyerek vaktin geldiğini ve yalnız kalmak istediğini belli edecek bir çok yaşanmış örnek vardır!

Konuşturmaya başlarken kişilerin geliştirdikleri bir çok yöntem vardır..Bunlardan biri,onunla arkadaş gibi yan yana ve aynı seviyeye oturarak kısa cümleler kurmaktır.C-Ç-S-Ş-T-R gibi harflerden oluşan kelimeler daha çok ilgisini çekecek,ve bunları daha çabuk kavrayacaktır.(örn: ciciş,cici kuş,şeker vb)
Her gün düzenli olarak bir eylem yaparak,örneğin odaya gelip ışığı yakarak ''cankuş ben geldim''cümlesini tekrarladığınızda, bunun bir selam cümlesi olduğunu anlayacaktır..
Kuşa konuşmayı öğretirken en önemli şey;aklını onlarca kelimeyle karıştırmadan,kelimeler tek tek seçilerek ve sırasıyla öğretmektir.Bu kelimeyi kasede kaydedenlerin oldukça başarılı oldukları da bilinir..
Zamanında konuşturulmaya başlanmış(ilk alındığından itibaren)kuşlar,30 kelimeye kadar başarıyla ve mantıklı olarak konuşabilirler.
Dişi kuşların ve konuşan kuşun yanına eş alınmasının,konuşmayı etkilediğine inananlar için söylemeden edemeyeceğim ki;12 tane kuşu olup,bunlardan 4 dişi 3 erkeğin konuştuğu karma kafeslerin varlığına şahidiz..İstisnalar her zaman olur ve kuş ile yeterince ilgili olup,gereken bağlılığın oluşturulması,bizce en önemli etkendir!
10 İPUCU :

Muhabbet Kuşlarının Bakımı Eğer Bu İpuçlarını İzlerseniz Oldukça Kolaydır

Muhabbet kuşları, çok fazla ilgi veya maliyete gereksinim duymadan bakılabilecek eğlenceli pet hayvanlarıdır. Uygun bakım koşulları sağlandığında muhabet kuşları, kediler ve köpekler gibi yaklaşık 10-14 sene gibi uzun süre yaşayabilirler.

1. Muhabbet Kuşları Arkadaşlığı Severler

Eğer tek bir kuşa sahipseniz bir ayna mutlaka bulunmalıdır. Yalnız bir muhabbet kuşu akadaşlığınızla eğlenecektir fakat ayna onun kendini yalnız hissetmemesini sağlar. Muhabbet kuşunuznun ideal arkadaşlık seviyesi için ikinci bir kuş almayı iyice düşünmelisiniz. Bununla birlikte ayrı ortamlarda bir çok kuşa bakmak isteyebilirsiz. Genç olduklarında muhabbet kuşları, diğer kuşlara nazaran insanlarla daha iyi bağlantılar kurarlar.

2. Çeşitli Besinler Kullanın

Petshoplar ve birçok mağazada muhabbet kuşunuz için çok çeşitli besinler bulabilirsiniz. Tek tür yemle veya her zaman aynı yemle beslemekten kaçının çeşitli besin değerlerine ve lezzetlere sahip yemleri karıştırabilir veya arada sırada yemin markasını veya türünü değiştirebilirsiniz. Bu hususta dikkat edilecek konulardan biri de açık yemdir. Açık yemler ucuz olmalarının advantajıyla beraber kalitesiz yemlerdir. Bu sebeple hayvanınızın sağlığı açısından bu yemlerden uzak durmanızı öneririz. Uzun vadede düşündüğünüzde size çok daha büyük maliyetlere sahip sağlık problemleriyle dönebilir...

3. Muhabbet Kuşları Oyuncakları Severler

Muhabbet kuşları oyun oynamayı seven varlıklardır. Onun oynayabileceği birçok obje bulabilirsiniz. Örneğin halkalar, salıncaklar ziller ve oyncak ayılar gibi...
Muhabbet kuşları parlak cisimlere, ses çıkaran ve gagalarıyla veya ayaklarıyla oynatabildikleri cisimlere çok düşkündürler. Yalnız verdiğiniz oyuncakların muhabbet kuşunuz tarafından yutulabilecek kadar küçük parçalara sahip olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu oyuncak onun boğulmasına neden olabilir. Kafesi çok fazla oyuncakla doldurmayın bunun yerine oyuncakları değiştirerek çeşitlilik yaratmayı deneyin.

4. Güvenini Kazanın

Muhabbet kuşunuzla aranızda güven sağlamanız aylar alabilir. Onu eve ilk getirdiğinizde biraz utangaç olacaktır, fakat kişiliği birkaç hafta içinde ortaya çıkacaktır. Parmağınızı kuşun önüne getirerek güvenini geliştirmeyi deneyin. Bunu muhabbet kuşunuz pamağınıza zıplayana kadar her gün tekrarlayın. Bundan birkaç gün sonra ona tatlı sözlerle seslenirken nazikçe göğsünün altını okşayın. Biraz sabırla bu yolu kullanarak aranızda bir güven yaratacaksınız. Eğer muhabbet kuşunuz size güvenmekte zorlanıyorsa hiç endişelenmeyin. Eninde sonunda sizin üzerinize tırmanıyor olacak...

5. Asla Muhabbet Kuşunuzu Yakalamayın

Küçük bir muhabbet kuşu için, onu yakalyıp kavramak isteyen açık bir elden daha korkunç bir şey yoktur. Bu küçük pet hayvanını yaklayıp avcunuzun içinde zorla tuttuğunuzda aranızda bütün güveni bir anda kaybedebilirsiniz. Muhabbet kuşunuz bu tavrınızdan sonra parmağınıza çıkmayı reddederek tüm çabalarınızı boşa çıkarabilir. Onu mıncıklama iç güdünüze dayanmaya çalışın. Üstü çıkabilen bir kafes edinirseniz, onu avcunuza almadan kafesten dışarı çıkarmanız daha kolay olacaktır.

6. Muhabbet Kuşları Şarkı Söylemeyi Severler

Çok gürültü olmalarına rağmen; kendi kendilerine şarkı söylecekler, çığlık atacaklar, cıvıldayacaklar, fakat müzikle beraber veya sizinle beraber şarkı söylemeyi daha çok seveceklerdir. Eğer şarkı söylemeye yeteneğiniz yoksa müzik çalmayı deneyin ve nasıl tepki verdiğini görün... Eğer evde çok fazla bulunamıyorsanız, onun için bir radyoyu uygun bir ses seviyesinde açık bırakabilirsiniz.

7. Egzersiz Yaptığından Emin Olun

Kafesinin içindeyken muhabbet kuşunuzun yapabilceği egzersiz sınırlı olacaktır. Etrafta koşturması ve uçması için düzenli olarak kafesten dışarıya çıkarılmalıdır. Fakat bunu yaparken kapıların, camların ve perdelerin kapalı olduğundan emin olmalısınız (kuşlar camı farkedemeyip çarparak kendilerine zarar verebilirler).

8. Kafesi Temiz Tutun

Temiz bir çevre sağlıklı kuşlar demektir... Bunun için pet hayvanınızın yaşadığı ortam olan kafesini her zaman temiz tutun. Böylece onu pek çok hastalığa karşı korumuş olacaksınız.

9. Doğru Tüneği Alın

Kafesler genelde alındıklarında bir kaç skıcı tüneğe sahiplerdir. Bunlar değiştirilmelidir çünkü kuşunuzun ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Tünekler (çapları) farklı ebatlarda olmadıklarında kuşunuzun ayakları doğru çalışmayacaktır. Doğal ağaç tünekleri alabileceğiniz gibi yapay olanları da alabilirsiniz. Uçları tırtıklı olan tünekler de muhabbet kuşları için oldukça uygundur.

10. Muhabbet Kuşunuzu Kuşlar İçin Güvenli Olan Bir Yerde Tutun

Muhabbet kuşları ortam ısısı 21° C 'nin altına düşmediği sürece ortamı terk etmezler. Kafeslerini hava akımlarının oldu yerlere koymamanız çok önemlidir, keza pencere yanı veya klimaların yanlarına da. Mutfak da muhabbet kuşunuz için uygun bir ortam değildir. Çünkü temizleyiciler ve yemek buharı onlar için iyi değildir ve onu buzdolabının üzerine de koymamalısınız keza buzdolabının titreşimlerinden rahatsız olacaktır.
Herşeye rağmen muhabbet kuşları mükemmel pet hayvanlarıdırlar. Çok fazla maliyetleri olmadıkları gibi çok fazla vaktinizi de çalmazlar. Yukarıdaki tavsiyelere uyduğunuz sürece muhabbet kuşunuz uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşayacaktır.



Muhabbet Kuşları ile ilgili sormak istediğiniz soru varsa sorabilirsiniz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
$AérO$
Yeni Üye
Yeni Üye
$AérO$


Erkek
Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 38
Doğum tarihi : 27/05/96
Yaş : 27
Nerden : ankara
Kayıt tarihi : 27/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyC.tesi Mart 14, 2009 11:11 pm

paylasım için sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SaPRoT
BANLI ÜYE
BANLI ÜYE
SaPRoT


Erkek
Boğa Sıçan
Mesaj Sayısı : 348
Doğum tarihi : 05/05/96
Yaş : 28
Nerden : ank
Lakap : SaPRoT
Kayıt tarihi : 21/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPaz Mart 15, 2009 10:47 am

iyi paylasım yapmısın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://paylastr.forum-canada.com
>>>SpLaSh<&lt
BANLI ÜYE
BANLI ÜYE
>>>SpLaSh<&lt


Erkek
Yengeç Sıçan
Mesaj Sayısı : 153
Doğum tarihi : 16/07/96
Yaş : 27
Kayıt tarihi : 21/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPaz Mart 15, 2009 12:17 pm

eywallah
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
McAfee®
Admin
Admin
McAfee®


Erkek
Balık Sıçan
Mesaj Sayısı : 1029
Doğum tarihi : 20/03/96
Yaş : 28
Nerden : Ank
Lakap : Bérkinho
Kayıt tarihi : 17/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPaz Mart 15, 2009 8:17 pm

sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://paylastr.forum-canada.com
>>>SpLaSh<&lt
BANLI ÜYE
BANLI ÜYE
>>>SpLaSh<&lt


Erkek
Yengeç Sıçan
Mesaj Sayısı : 153
Doğum tarihi : 16/07/96
Yaş : 27
Kayıt tarihi : 21/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPaz Mart 15, 2009 8:18 pm

önemli deil
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Pvp Jar
Admin
Admin
Pvp Jar


Erkek
Yengeç At
Mesaj Sayısı : 774
Doğum tarihi : 08/07/90
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 17/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPtsi Mart 16, 2009 10:31 am

Ellerine Saglik Guzel Bir Paylasim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://paylastr.forum-canada.com
McAfee®
Admin
Admin
McAfee®


Erkek
Balık Sıçan
Mesaj Sayısı : 1029
Doğum tarihi : 20/03/96
Yaş : 28
Nerden : Ank
Lakap : Bérkinho
Kayıt tarihi : 17/02/09

Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler Empty
MesajKonu: Geri: Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler   Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler EmptyPtsi Mart 16, 2009 11:50 pm

sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://paylastr.forum-canada.com
 
Muhabbet Kuşu yetiştirmede Önemli bilgiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» rap muhabbet
» Fun CluBs LiDerLeRine ! önemLi !
» Önemli güncelleme : Vista için uyumluluk güncellemesi
» "En önemli icat çamaşır makinesi"

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Her TeLDeN :: Hayvanlar Alemi-
Buraya geçin: